Qui som?

A principis de l’any 2004 vàrem conèixer casualment el poble d’Almatret. Ens va captivar el paisatge, la llum i la tranquil·litat del camp. A una alçada de 480m, és el poble més alt del Segrià. Almatret està situat al sud-oest de Lleida, tocant a les comarques de Tarragona i banyat pel riu Ebre en el pas de Mequinensa a Riba-roja per l’antic Camí de Sirga. La carretera acaba allà, cal tornar enrere per sortir. Un indret especial. Oliveres arbequines i ametllers per tot arreu formen el paisatge que a finals del segle 19 va substituir el de la vinya malmesa per la fil·loxera.

Des del mirador de l’ermita de Sant Joan es veuen els Pirineus, el Montsant, els Ports… I just a sota un petit maset envoltat d’oliveres arbequines velles. És la Plana de Vicenta i el seu Mas de Vicenta. El vam fer casa nostra. Feia més de 25 anys que estava abandonat i el vàrem recuperar: el Mas, les oliveres i els ametllers. Fins i tot vàrem plantar una petita vinya.

La primera vegada que vàrem tastar l’oli fet artesanalment de les nostres olives vam quedar meravellats i sorpresos. Era un oli diferent de l’oli de Cooperativa que havíem tastat fins aquell moment. Aquest era potent i fi al mateix temps, i amb un color preciós d’or vell.

Vaig decidir que era el moment de canviar de vida i d’ofici i dedicar-me al projecte que m’il·lusionava: fer i comercialitzar jo mateix l’oli amb el gust i les propietats íntegres que coneixíem, en el meu propi molí. Un molí de dues fases que fa l’oli com el d’abans. Així que em vaig posar a la feina. I al cap d’uns anys ja tenia el meu molí, de disseny ecològic, petit, artesà, i els coneixements de mestre d’almàssera per fer l’OR VELL d’aquella forma natural, sense presses, sense additius, en fred i sense filtrar, un verge extra singular, el suc de la nostra oliva arbequina.

Des del 2011 estem oferint aquest OR VELL. Però no ens hem aturat.

Ens agraden les coses naturals, per això fem també un OR VELL ECOLÒGIC, fet de la mateixa manera, però amb olivetes totalment ecològiques, inscrites al CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica).

Vaig tenir la idea de fer una melmelada d’oli d’oliva i hi vam treballar fins que vaig aconseguir la primera MELMELADA D’OLI OR VELL, dolceta, amb un toc de llimona.

I continuem innovant, cercant experiències gastronòmiques, sempre a partir del nostre or líquid preciós. Fem OLI OR VELL PICANT, m’agrada el picant, macerat amb bitxo (coralets, els hi diem) i, és clar, també una MELMELADA DE L’OLI PICANT.

Ens agrada molt l’oli d’oliva arbequina verda, amb el seu gust tan peculiar, així que empotem el PATÉ D’OLIVA VERDA.

I continuarem amb nous projectes.